Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Kategórie článkov
Najnovšie názory
Žiadne názory
Vyhľadávanie v blogu

Ako zlepšiť Wi-Fi signál

Autor1 rok pred

V dnešnom čase keď každý má smartfón, tablet alebo notebook sú kladené vyššie nároky na wi-fi pripojenie. Ak ste aj vy narazili na problém s wifi signálom alebo len potrebujete rozšíriť vašu sieť aj na miesto kde nemáte signál ani kábel je tento článok určený práve pre vás.

Na začiatok je potrebné povedať že Wi-Fi signál sa väčšinou dostane cez 2 steny (širka cca 40cm). V prípade 3. steny už dochádza k výraznému úbytku kvality signálu hlavne na strane klientských zariadení a internet už vypadáva prípadne nefunguje vôbec. Častým omylom ludí je kúpa čo najsilnejšieho a najdrahšieho routra s vidinou vyriešenia problému. Je potrebné povedať že kvalitný router ja základ stabilného a dobrého pripojenia k internetu avšak tiež má len obmedzený dosah a silu signálu (na SVK max 100mW podla nariadenia TÚSR). Rozdiel medzi kvalitným a nekvalitným routrom býva zväčša 30%. Drahší router má hlavne výkonnejši mikroprocesor a väčšiu pamäť RAM vďaka čomu dokáže obslúžiť viac pripojených klientov a ani pri väčšej záťaži nezamrzne a stíha stabilne dodávať dáta/signál/pakety (nazvať to môžeme ako chceme).

0. Router

Väčšina ľudí sa nazdáva že kúpou drahšieho routeru alebo routeru s 10 a viac anténami získajú lepší signál. Bohužiaľ rozdiel v dosahu medzi 200€ a 40€ routerom je cca 10%. Je však potrebné sa zamerať na jadro problému. Každý router ktorý kúpite má podľa TÚSR regulovaný výkon. Treba si uvedomiť že príjem wi-fi signálu ovplyvňuje aj vaše koncové zariadenie (notebook, smartfón,..) a teda aj v prípade najvýkonnejšieho routru sme obmedzený výkonom nášho zariadenia. V prípade ak bývate v paneláku alebo v husto zastavanej oblasti môžete sa stretnúť s tým že Vám Wi-Fi vypadáva. Je to z dôvodu že pásmo 2,4Ghz býva zarušené. V tomto prípade pomôže výmena Vášho starého routera za model s 5Ghz. Nezabudnite že sa potom treba aj na 5Ghz sieť pripájať. 5Ghz pásmo má oproti 2,4Ghz násobne viac voľných kanálov a teda rušeniu sa vyhnete. Je tiež dobré spomenúť že dosah 5Ghz pásma je menší ako 2,4Ghz o približne 40% (vyššia frekvencia horšie prechádza materiálmi). Takže po výmene routera nám síce prestane vypadávať Wi-Fi ale dosah sa zmenšil. 5Ghz pásmo je však v dnešnej dobe nevyhnutnosť pretože je súčasťou všetkých novších Wi-Fi štandardov ktoré prinášajú vyššiu rýchlosť pripojenia. Našťastie existujú efektívne riešenia ako dosah Wi-Fi zväčšiť.

1. Pripojenie ďalšieho routra alebo "access pointu"

Natiahnete nový kábel od routra až po miesto kde chcete umiestniť nový zdroj signálu (ďalší router).

2. Wi-Fi Extender pre "zosilnenie" Wi-Fi signálu

Ak nemôžete alebo nechcete ťahať kábel môžete použiť velmi populárne riešenie "Wi-Fi zosilovač" alebo extender. Na začiatok treba povedať že Extender neposiluje signál na fyzikálnej úrovni ako anténny zosilovač. Skrátka len príjma signál a znova ho vysiela/príjma ďalej.

Je preto potrebné aby bol extender umiestnený na miesto kde ešte signál je t.j. ak sa na danom mieste pripojíme na wi-fil, stránky musia byť načítavané plnou rýchlosťou. Ideálne je použiť stránku speedtest.net a preveriť rýchlosť na danom mieste. Ak je rýchlosť pripojenia vyhovujúca tak na danom mieste môže byť extender umiestnený. Je možné spárovať aj viac extenderov avšak neodporúčame párovať ich medzi sebou - pripojenie sa môže stať nestabilné a pomalé. Určite odporúčam pri kúpe zvoliť variantu s 5Ghz podporou a najlepšie spravíte ak zakúpite rovno OneMesh Extender ktorý v kombinácii s kompatibilným routrom zabezpečí rozšírenie siete pod jedným menom a bez výpadkov pri prechode medzi izbami.

3. Mesh Wi-Fi systémy (najlepšie a najmodernejšie riešenie)

Tento spôsob pokrývania Wi-Fi dnes patrí k tým najmodernejším riešením. Jednoducho si zakúpite balík zariadení zväčša 2 alebo 3 jednotky a tie rozmiestnite po vašom objekte. Okrem toho že pokryjete obrovskú plochu wi-fi signálom získate tiež neprerušované spojenie pri prechode z jednej časti domu do druhej a taktiež len jeden názov siete pre všetky časti domu. Najpopulárnejšie zariadenie sú od firmy TP-Link Deco. Ich ceny začínajú na 75€.

4. Power Line

Ak je oblasť ktorú chceme pokryť wi-fi signálom príliš vzdialená od routra alebo hrúbka stien neumožňuje efektívny prenos k wi-fi extenderu, je vhodné použiť Power-Line adaptéry. Je to vlastne internet cez elektrické zásuvky. Táto technológia funguje v rámci 1 domu alebo bytu. Prenos je závislý od kvality elektrických vodičov, uzlov v sieti a tiež vzdialenosti adaptérov od seba.

Podobné produkty
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Navigácia

Zdieľajte

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa