Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Kategórie článkov
Najnovšie názory
Žiadne názory
Vyhľadávanie v blogu

Najlepší Počítač pre Adobe Premiere a Strih Videa (BEST Computer for Adobe Premiere - Ultimate GUIDE)

Autor2 roky pred

Najlepší Počítač pre Adobe Premiere a Strih Videa (BEST Computer for Adobe Premiere - Ultimate GUIDE)

Adobe Premiere Pro je komplexný program na úpravu, strih a produkciu videa.
Je súčasťou balíka Adobe Creative Clouds a je tiež úzko spätý s programom Adobe After Effects.
Väčšina ostatných konkurenčných programov má podobné hardvérové požiadavky, takže počítač vyrobený pre Adobe Premiere bude určite výkonný aj pre iný softvér na strih videa.

Pri výbere správnych komponentov vchádza do hry viac premenných:
1. V akom rozlíšení chcem editovať videá ?
2. Je pre mňa dôležitý čas renderovania videa ?
3. Z akého formátu na aký budem videá renderovať ?
4. Bude výkon počítača dostatočný aj v iných programoch ?
5. Vybrať procesor Intel alebo AMD ?
6. Akú velkosť RAM potrebujem pre svoju prácu ?
7. Aký SSD disk a kolko kusov je vhodných ?
8. Ako zabezpečím svoje dáta pred stratou ?


Odpoveď 1: Najrozšírenejšie rozlíšenia sú dnes 4K2K alebo FullHD a nemá veľký zmysel pracovať s nižším rozlíšením,tak ako nemá zmysel kupovať lacnejší procesor ako Ryzen 3600 alebo Core i5-10400. Tieto 6-jadrové procesory umožnia plynulú prácu v prostredí programu a tiež na časovej osi (timeline) pri rozlíšení maximálne 4K/30fps.
Ak to s prácou v Adobe Premiere myslíte vážne je lepšie siahnuť po 8-jadrových procesoroch tak ako odporúča Adobe.V tomto prípade si vystačíte s Core i7 10. generácie alebo Ryzen 3700X.
V prípade práce s 8K prípadne 4K/60fps videom alebo ak pracujete súčasne s viacerými projektami je potrebné siahnuť po najvýkonnejších procesoroch Core i9 alebo Ryzen 3950X.
Poslednou možnosťou sú procesory AMD Threadripper ktoré však nemusia priniesť požadovaný výkon pokiaľ ho v projekte a pri renderovaní nedokážete využiť.
Ale benefitom môže byť až 24 alebo 36 jadier ktoré môžu prísť vhod v situácii kedy súčasne renderujete video a pracujete na projekte. Taktiež Vám táto platforma umožní
použiť až 256GB RAM pre tie najväčšie projekty. Ak pracujete s formátom RED Digital Cinema je tiež vhodné siahnuť po tomto procesore.

Odpoveď 2: Čas renderovanie je vo verzii 14.2 ovplyvnený použitím grafickej karty vďaka pridaniu hardvérovej podpory enkódovania pre grafické karty (doteraz bol podporovaný len QuickSync). Pre Adobe Premiere nemá zmysel kupovať lacnejšiu grafickú kartu ako Geforce GTX 1660Ti. Od tejto karty je plne podporovaný HW Encoding a velká časť výpočtov sa tak presúva na grafickú kartu. Už s touto kartou si výrazne urýchlime spracovanie renderov nie len na encoding ale aj decoding*. Túto kartu alebo jej variantu Super odporúčame ako minimum pre každýpočítač určený na strih videa v 4K. Ak hľadáte ideálny pomer medzi časom renderovania a cenou karty tak sa dostanete ku grafickej karte RTX 2060 Super vhodnej aj na spracovanie 8K videa (vďaka 8GB VRAM). Táto karta ponúka výrazne zrýchlenie procesu. Poslednou výhodnou kartou pre urýchlenie je RTX 2070 Super. Ak neriešime finančný limit a čas je dôležitejší, vyberať môžete medzi RTX 2080 a RTX 2080Ti. (pripravovaná RTX 3080 nemusí mať hneď v čase vydania podporu pre Adobe Premiere).

Pri výbere grafickej karty netreba zabudnúť na velkosť pamäte grafickej karty VRAM:

FullHD - minimum 4GB VRAM
2K/4K - minimum 6GB VRAM
8K - minimum 8GB VRAM 

V prípade ak budete využívat veľa GPU akcelerovaných efektov môže byť pre vás VRAM limitujúcim faktorom a program môže zobrazovať chybovú hlášku o nedostatočnej veľkosti.

Odpoveď 3: Výsledný očakávaný výkon je rozdielný s ohľadom na to aké formáty budú spracovávané. Rýchla odpoveď je že pre RED Digital Cinema a 4K ProRes dosiahneme najvýšší výkon pri renderovaní s procesormi ThreadRipper, ale pre Youtube bude prekvapivo najvyšší výkon podávať procesor Core i5-10600K. Ak by sme túto situáciu otočili tak ThreadRipper ktorý je niekoľko-násobne drahší ako Core i5 bude mať nižší výkon pri prerábaní H.264 videí na Youtube a procesor Core i5 bude vo formátoch ProRes a RED Cinema o 1/2 pomalší ako ThreadRipper. Preto odporúčame skonzultovať to v akom formáte pracujete.

Odpoveď 4: Pokiaľ primárne používate Adobe Premiere je to skvelý odrazový mostík pre konfiguráciu vášho počítača. Stačí si pozrieť v našich ďalších konfigurátoroch aký hardvér potrebujete a porovnať s tým ktorý ste vybrali a prípadne len navýšiť parametre (ak vám pre Premiere stačí 32GB RAM ale v AfterEffects vám vychádza 64GB tak jednoducho len navýšite túto hoodnotu) Skvelou správou je že výkonný počítač pre Adobe Premiere bude tiež výkonný aj na akékoľvek iné použitie.

Odpoveď 5: Jednoznačná odpoveď neexistuje. Procesory Intel majú v Adobe Premiere jednu veľkú výhodu. Tou je integrovaná grafická karta Intel UHD s podporou QuickSync. Táto grafická karta síce nemá ani zďaleka taký výkon ako dedikovaná grafická karta avšak je prispôsobená na použitie hardvérového urýchlenia dekódovania a enkódovania. Príchodom verzie 14.2 a podpory
Nvidia a AMD grafických kariet sa tento benefit zmazal ale nie úplne. Adobe Premiere dokáže stále zapojiť obe grafické karty: Intel na dekódovanie a AMD/Nvidia na enkódovanie.
Vďaka tomutu prínosu je výkon AMD a Intel porovnateľný prípadne o kúsok lepší v prospech Intel. Avšak AMD ponúka PCI-Express 4.0 a o niečo lepší výkon alebo pomer cena/výkon v iných aplikáciach a taktiež vyšší výkon v určitých situáciach.
Vo výsledku sa tak nedá úplne jednoznačné povedať že Intel je lepší alebo naopak.

Odpoveď 6: Tu platí pravidlo čím viac, tým lepšie. Začať by ste však mali na 32GB. Adobe odporúča hierarchiu dôležitosti komponentov práve od RAM pamäte.

32GB až 64GB pre FullHD až 4K

64GB až 256GB pre 8K+ (256GB podporuje len procesor ThreadRipper)

Odpoveď 7: V podstate môže stačiť jeden rýchly SSD disk, avšak pre dosiahnutie optimálneho výkonu sa odporúča pridať ďalšie disky a to nasledovne:

1. Hlavný SSD - na tomto disku je nainštalovaný Windows a Adobe Premiere

2. Vedlajší SSD na projekt - na tomto disku je uložený projekt na ktorom pracujete

3. Vedlajší SSD č.2 - slúžiaci ako Media Cache

4. Vedlajší HDD - na tomto disku sa archivujú hotové projekty

Minimálne odporúčame 2xSSD , pričom druhý disk bude plniť úlohu Cache a uloženého projektu disk a 1xHDD pre archiváciu, pretože kalsické HDD majú stále výrazne lepší pomer cena/kapacita.

Odpoveď 8: Pre Ochranu údajov je ideálna kombinácia softvéru, ktorý tento proces zautomatizuje a hardvéru ktorý to umožní. Ochranu môžeme rozdeliť:

0. Ochrana pred Vírusmi a hackermi - Antivírus + firewall 

1. Ochrana pred poškodením - zálohovaním na druhý disk

2. Ochrana pred poškodením a kriptovírusmi - Ochrana zálohavaním na server NAS cez FTP 

3. Ochrana po odcudzení - Ochrana šifrovaním disku

S ohľadom na výkon je dobré podotknúť niekoľko faktov:
* Využitie hardvérového urýchlenia enkódovania a dekódovania pomocou grafickej karty má vplyv na výslednú kvalitu obrazu. Nejde však o zásadný rozdiel ale v prípade porovnania 2 snímkov vedľa seba je možné pozorovať po priblížení snímky volným okom chýbajúce detaily.
Najviac to môže vadiť filmovým producentom kde tento rozdiel v kvalite môže zohrať rolu.
V prípade YouTube je to nepostrehnutelné pretože Youtube samotné video po nahratí ešte skomprimuje. Určite odporúčame vyskúšať tieto 2 typy enkódovania/dekódovania a prípadne si porovnať rozdiel v kvalite (ten nemusí byť postrehnutelný pri rôznych nastaveniach).
V každom prípade sa dá povedať kvalita je o trochu vyššia v prípade softvérového dekódovania/enkódovania. Pre Adobe Premiere tiež existuje plugin ktorý prináša hardvérové urýchlenie dekódovania H.264 aj na Nvidia/AMD grafické karty. Tiež odporúčame vyskúšať.

Konfigurátor Vám umožní zjednodušiť proces výberu komponentov, nemusíte tak strácať čas hladaním najlepšiho procesora, grafickej karty a iných parametrov. Už sme to urobili za Vás:

Najlepší procesor pre Adobe Premiere:

- Plynulá práca s 4K obsahom - Core i5 alebo Ryzen 3600/3600X
- Pokročilá práca s 4K/60fps obsahom - Core i7 alebo Ryzen 3700X/3800X
- Profesionálna práca v 4K a 8K+ - Core i9 alebo Ryzen 3900X / Ryzen 3950X
- Najvyššia rýchlosť pre render - Threadripper 3960X 3970X

Najlepšia grafická karta pre Adobe Premiere

- Plynulá práca s 4K obsahom - GTX 1660 Super 6GB
- Najlepší pomer rýchlosť renderovania / cena - RTX 2060 6GB
- Vysoka rýchlost renderovania a veľa efektov - RTX 2070 a RTX 2080
- Najvyššia rýchlosť a najviac VRAM - RTX RTX 2080Ti

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Navigácia

Zdieľajte

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa